Congresprogramma

Programma

 

09.30 uur             Verwelkoming bij Pakhuis de Zwijger
10.00 uur             Feestelijke start van het programma
10.10 uur             Aankondiging door dagvoorzitter Andrea van Pol

VERLEDEN QUEER&SPORT

10.15 uur             Plenair            Opening door Wethouder Marijn van Ballegooijen

De opening wordt verzorgd door Wethouder Marijn van Ballegooijen (Gemeente Amstelveen). Marijn is onder meer portefeuillehouder Diversiteit, Emancipatie en Discriminatie.

 

10.30 uur             Plenair            40+ jaar queersporten, een terugblik

Naar aanleiding van de publicatie van het boek ‘40 jaar LHBTI sportclubs in Nederland’ presenteert Agnes Elling van het Mulier Instituut een treffende terugblik op de historie van queersportverenigingen. Hoe ontstond Tijgertje na de Roze Zaterdag in 1982, wat was de impact en erfenis van de GayGames in 1998 en welke gebeurtenissen hadden hiermee van doen, zoals de oprichting van sportclub Gay Swim? We bekijken de ontwikkelingen en de noodzaak van een veilig en divers sportklimaat, toen én nu.

10.45 uur             Plenair           Queersportklimaat, NOC*NSF

Keynotes van onder andere NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen en Britt Vonk (KNBSB) over de noodzaak van inclusieve sportverenigingen.

 

HEDEN QUEER&SPORT

11.15 uur             Plenair            Inclusief sporten in Amsterdam en het Regenboogbeleid

Iedereen hoort er bij en moet zichzelf kunnen zijn in sport. Dat vergt alerte trainers die zich bewust zijn van wat er nodig is om een sociaal veilig klimaat te creëren, waarin verschillen tussen sporters niet leidt tot uitsluiting en pesterijen, maar tot een team waarin eenieder diens eigenheid en talent in kan zetten. Met sprekers: Jens van der Kerk (sportakkoord Amsterdam) en Carlo van der Linden (projectleider Transgenders en adviseur LHBTIQ+- vluchtelingen, asielzoekers en statushouders bij gemeente Amsterdam).

11.30 uur             Debat onder leiding van Rivkah op het Veld - "We doen toch al genoeg aan inclusiviteit?"

Rivkah op het Veld leidt het debat waarbij deskundigen, bestuurders en sporters in gaan op een aantal pakkende stellingen. Wat speelt er bij queersporters binnen sportclubs? Waar liggen kansen op het gebied van inclusiviteit? "We doen toch al genoeg?"... Of toch niet? Prikkelende discussies over reguliere sport en topsport. 

12.15 uur             Plenair              Werken aan de toekomst - Een opdracht voor alle bezoekers

Na de lunch volgen workshops & bubbelsessies. Een opdracht aan alle deelnemers van het congres is om samen te werken naar actieplannen voor de toekomst. De voorzitter van Vereniging Tijgertje legt uit.

 

12.20 uur             Netwerk Lunch + Demonstratie Sport

AndreaVanPol
Andrea van Pol
Wethouder Marijn van Ballegooijen
Marijn van Ballegooijen
Gemeente Amstelveen
Agnes Elling
Agnes Elling
Dag van Queer & Sport - Topsprekers en deskundigen
Anneke van Zanen
RivkahOpHetVeld
Rivkah op het Veld

TOEKOMST QUEER&SPORT

13.30 uur             Deelsessies 1:  Workshops
Tijdens dit workshop blok is er keuze uit de volgende deelsessies:

Workshop Keuze 1.  (On)zichtbaar maakt (on)bemind?

Pride and Sports zet zich in voor zichtbaarheid, acceptatie en veiligheid van LHBTIQ+ sporters. In deze workshop staat de vraag centraal: Is het nodig als queer zichtbaar te zijn in de sport. Leidt zichtbaarheid tot een veiliger sportklimaat? Leidt het tot weerbaardere queer sporters? Leidt het juist tot ergernis en/of uitsluiting? Wat kun je hier zelf aan bijdragen? Deze workshop is een interactieve sessie met onder andere stellingen, korte video’s en gesprekken.

Workshopleider(s): Cinta Groos

 

Workshop Keuze 2.   Terugblik Gay Games 1998.

Bijna 25 jaar geleden, in 1998, huisvestte Amsterdam de vijfde Gay Games. Het was het grootst homo/lesbo sport- en cultuurevenement ooit in Nederland, met naar schatting 15 duizend deelnemers en nog veel meer bezoekers. Voor veel betrokkenen was het dé week van hun leven. In de workshop bekijken we of dit soort evenementen (behalve dat het leuk is voor deelnemers en bezoekers) ook iets bijdragen aan de emancipatie van lhbtqi'ers. Of is zo'n groot evenement onbedoeld stigmatiserend? En moeten we dit evenement nog een keer naar Nederland proberen te halen?

Workshopleider(s): Marc van der Broek & Agnes Elling.

 

Workshop Keuze 3.  Invloed van coach en trainer

Tijdens deze workshop staat coaching en training centraal. Waar staan trainers en coaches op het gebied van inclusie en hoe beïnvloedt perspectief de wijze waarop je coacht en leidinggeeft? Een workshop met ruimte voor vragen, overdenkingen en een blik op onszelf.

Workshopleider(s): All-in by Pride and Sports - Maike van Oyen.

 

Workshop Keuze 4.   Het Amsterdamse Sportakkoord: Maak het verschil.

Aan de hand van de verhalen van rolmodellen die nu al het verschil maken in de Amsterdamse sport, gaan we in op de cruciale rol van een trainer bij het creëren van een inclusieve sportomgeving voor iedereen. Zijn de trainers in jouw vereniging ook klaar om aan de slag te gaan met een positieve sportcultuur? ‘De trainer ziet het verschil’ is een uitwerking van de pijler inclusie (terugdringen/uitsluiting) uit het Amsterdams sportakkoord.

Workshopleider(s): Thijs de Greeff en Ward Maakal.

 

Workshop Keuze 5.  Hoe inclusief zijn Queerclubs zelf?

Over diversiteitsbevordering en de maatschappelijke rol van queersportverenigingen. Een praktische werkgroep onder leiding van Pride and Sports.

Workshopleider(s): Pride and Sports

 

Workshop Keuze 6.  Young & Queer - Urban Safe Spaces.

Urban Safe Spaces; De straat is van iedereen. Deze workshop en paneldiscussie gaat verder in op inclusie binnen Urban Sports en verdiept zich in deze young lifestyles. Wat zijn de bestaande initiatieven, wat kunnen we hiervan leren en wat is nodig voor het creëren van safe spaces?

Workshopleider(s): Pieter Jos van Kampen, Kari Anne Bakker van Skate Dance, Merida Miller van Project Fearless en David Hofman van Parkour Culture.

 

-------------------------------------------------------------------------------

 

14.35 uur             Deelsessies 2:  Actieplan bubbels

Tijdens deze speciale sessies, gaan deelnemers van het congres in 'eigen bubbels' werken aan uitwisseling, visie en het maken van een actieplan. In de deelgroepen op thema "sporters, trainers- coaches, besturen, overheid en beleidsmakers" worden verkregen inzichten vertaald naar 5 acties in een plan voor de toekomstvisie voor 2022-2032.

15.30 uur             Plenaire afsluiting van de dag “de toekomst van Queer & Sport”
Een mooie afsluiting van de dag waarin we de gemaakte actieplannen uit de bubbels en workshops bespreken om tot een gezamenlijke visie te komen voor de toekomst. Met een afsluitend woord van het congrescomité.

 

16.00 uur             Feestelijke netwerk borrel

Cinta Groos
Cinta Groos
Mayke van Oien
Maike van Oyen
Dag van Queer en Sport 2022 Conferentie
Thijs de Greeff
Pieter Jos
Pieter Jos van Kampen

Sprekers

Een selectie van de sprekers op de Dag van Queer & Sport.

AndreaVanPol

Andrea van Pol - Dagvoorzitter

Andrea van Pol is de dagvoorzitter van onze conferentie. Andrea is redacteur, programmamaakster en presentator en staat bekend als iemand die een bijeenkomst kan verdiepen door geestige en scherpe observaties. Onder andere bekend van programma's als Vroege Vogels en culturele debatten bij onder andere De Balie in Amsterdam. Bovendien is Andrea ook zelf actief sporter.

Dag van Queer & Sport - Topsprekers en deskundigen

Anneke van Zanen - NOC*NSF

Anneke van Zanen is voorzitter van NOC*NSF en gedreven actief in én voor de sport. Als sporter en begeleider, en later in diverse bestuurlijke functies binnen verenigingen, bovenlokale samenwerkingsverbanden en nu NOC*NSF. Anneke komt zelf voort uit het handbal en heeft hoge functies binnen rijksoverheid en bedrijfsleven bekleed. Als voorzitter van NOC*NSF wil zij het fundament voor de sport uitbouwen, zorgen dat de drempel voor de sportbeoefening zo laag mogelijk blijft en stevige verbindingen leggen met andere sectoren zoals de volksgezondheid.

RivkahOpHetVeld

Rivkah op het Veld - Debatleider

Rivkah op het Veld is al van jongs af aan gek op sport: Haar ouders moesten de vakantie om de Olympische Spelen heen plannen, anders ging ze niet mee. Als presentator en verslaggever staat ze regelmatig in de studio, langs het veld of in het stadion. Rivkah is gespecialiseerd in voetbal, maar heeft eigenlijk van elke sport wel verstand. Daarnaast is ze regelmatig te zien bij dagelijkse programma´s als het sportjournaal, studio sport en het NOS journaal. Ook was zij onderdeel van de podcast-crew van De Schaduwspits; een zoektocht naar "Waarom het zo moeilijk is in de voetbalwereld uit de kast te komen".

 

Dag van Queer en Sport 2022 Conferentie

Britt Vonk - KNBSB

Voor mij als sporter en als mens is het vanzelfsprekend dat iedereen zich thuis voelt in de sport. Ongeacht gender, seksualiteit, etnische achtergrond, leeftijd, sociaaleconomische status en beperking. Samen met mijn sportbond zet ik mij als ambassadeur in om de sport diverser en inclusiever te maken. Ik zie het als mijn taak om een stem te geven aan de mensen die zich (nog) niet gehoord voelen.

 

 

Pieter Jos

Pieter-Jos van Kampen - Urban Sports

Tijdens Prideweek 2022 stonden 'Safe spaces Urban sports’ centraal bij Pride at the Park in Amsterdam. Bij de workshop op het congres praat organisator Pieter-Jos van Kampen met genodigden over de noodzaak en impact van safe spaces en activeert hij deelnemers met tips en tricks. Pieter-Jos is enthousiast freeruntparkour trainer en de eerste 'gay tracer' die out was in de, toen nog, kleine parkour community. Hij geeft les met zijn eigen bedrijf Weave en bij de grootste freerunhal van Amsterdam VROG, waarbij hij zowel een pride parkourgroep als meidenjams faciliteert.

Agnes Elling

Agnes Elling - Mulier Instituut

Agnes Elling is als senior onderzoeker verbonden aan het Mulier Instituut voor onderzoek naar sport, samenleving en beleid. Een van haar hoofdinteresses en kernexpertises is sociale in- en uitsluiting in en door de sport naar gender en seksuele voorkeur. Zij publiceerde veelvuldig over lhbt+-inclusie in de sport, waaronder het boek Homosportclubs in Nederland 1980-2020 over de ontwikkelingen en betekenissen van lhbt+-sportverenigingen.

 

Mayke van Oien

Maike van Oyen - Stichting All-in

Maike van Oyen is programmamaker en bestuurder bij Stichting All-in en educatief samenwerkingspartner van Pride and Sports. Zij is verantwoordelijk voor Research & Development en staat verschillende non-profit organisaties bij met advies omtrent inclusie en diversiteit. Daarvoor leidde Maike onder andere het Women in Business initiatief en Mentorprogramma voor Young Professionals in Zwitserland namens de DBRT en deed zij onderzoek naar flexibele arbeidsvormen i.s.m. onder andere Unilever.

 

 

Dag van Queer en Sport 2022 Conferentie

Thijs de Greeff - SPINCK

Tijdens zijn sportcarrière kwam hij onder meer uit voor het Nederlands XI, Rotterdam en Bangalore. Thijs is de eerste openlijk gay ex-international binnen het hockey. Als vrijwilliger en bestuurder van voorlichtersgroep COC Amsterdam en met zijn training- en adviesbureau SPINCK zet hij zich in voor een meer inclusieve (sport)omgeving. Recent heeft hij o.a. de richtlijn voor gender- en seksediverse personen ontwikkeld voor het NOC*NSF. Daarnaast verzorgt Spinck trainingen voor sportteams, trainer/coaches en bestuurders en adviseert het gemeentes bij de uitvoering van diversiteits- en inclusiebeleid.

Ward Workshop leider

Ward Maakal - Gemeente Amsterdam

Ward Maakal is sinds september 2021 aan de slag als werkend-student bij de Gemeente Amsterdam en onderdeel van het team Positieve Sportcultuur. Hij focust zich met name op de pedagogische en didactische vaardigheden van de Amsterdamse jeugdtrainers & -coaches en op het thema inclusie in de Amsterdamse sport. De werkzaamheden combineert hij met de duale masteropleiding Sportbeleid & Sportmanagement aan de Universiteit Utrecht.

 

 

CarloQueerEnSport

Carlo v.d. Linden - Projectleider

Carlo van der Linden is projectleider Programma Transgenders, adviseur lhbtiq+ en interne trainer seksuele- en genderdiversiteit. Carlo geeft bewustwordingstrainingen aan diverse teams binnen de Gemeente Amsterdam. Sinds 2016 werkzaam bij de afdeling Diversiteit en onderdelen Regenboogbeleid. Vooral t.a.v. BIPOC personen, vluchtelingen, asielzoekers, statushouders en dak- en thuisloze opvang. Carlo adviseert en faciliteert ten behoeve van de emancipatie en het verbeteren van maatschappelijke positie van diverse achtergestelde en gemarginaliseerde groepen binnen de regenbooggemeenschap.

Cinta Groos

Cinta Groos - Pride and Sports

Cinta Groos is bestuurslid van Pride and Sports. Van 2000 tot 2013 was zij voorzitter van DGLA (Dutch Gay and Lesbian Athletics) wat nu Rainbow Athletics Amsterdam is. Cinta is nog steeds zeer actief in atletiek (hardlopen) en daarnaast is fietsen een goede tweede sport. In het dagelijkse leven is zij werkzaam bij Tata Steel in IJmuiden, sinds 2022 als voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad.

Dag van Queer en Sport 2022 Conferentie

Huub Wilbrink - Avv Zeeburgia

Bij Zeeburgia staat een veilige, inclusieve en warme (top)sportomgeving centraal. Met echt gelijke kansen voor iedereen. Het ledenbestand van 1.200 spelers en vrijwilligers is ontzettend divers, en er wordt hard gewerkt om voor iedereen een inclusieve omgeving te creëren. Tegelijkertijd hebben Zeeburgia-leden met regelmaat te maken met discriminatie, specifiek racisme. Leden worden geholpen hoe hier mee om te kunnen gaan, o.a. met weerbaarheidstrainingen. Voorzitter Huub Wilbrink neemt vanuit de praktijk deel aan het plenaire debat. Zoals hij aangeeft: “Niemand is hetzelfde, maar bij ons is iedereen gelijk. Daar zet ik me 100% voor in.”

Wethouder Marijn van Ballegooijen

Marijn van Ballegooijen - Wethouder Amstelveen

Wethouder Marijn van Ballegooijen (Gemeente Amstelveen) is onder meer portefeuillehouder Diversiteit, Emancipatie en Discriminatie. Marijn houdt van geschiedenis, filosofie en yoga, en woont samen met zijn man. Ze hebben een jonge zoon, samen met twee moeders.

 

 

Gay Swim Amsterdam Logo 25-jaar
LHBTI Vereniging Tijgertje LOGO
PideAndSports Dag van Queer en Sport 2022 Conferentie
Gemeente_Amsterdam
Dag van Queer en Sport 2022 TRUT FONDS
johnblankensteinfoundationX2
Alliantie-Gelijkspelen-300x276